Gelişim Denizcilik Raspa ve Boya yıllık ortalama 250 gemi tamir projesinde, 10 gemi yeni inşa projesinde yer almakta, 120.000 metrekare Tank Coating işi gerçekleştirmektedir.
250 çalışanımız ile günlük ortalama 10.000 m2 raspa ve 50.000 m2 boyama kapasitesine sahibiz.
Endüstriyel uygulamalardan gemi inşaya,tank coating işlerinden su jeti uygulamalarına örnek projelerimize göz atın.
Projelerimize Göz Atın!
Tersanecilik sektöründeki Raspa ve Boyadaki tecrübelerimizde güvenlik konusu daima ön planda olmuştur. Güvenlik tertibatı bir amaç içindir ve asla ihmal edilmemeli veya unutulmamalıdır. Doğru görünmeyen ya da yanlış olduğunu hissettiğimiz durumları asla şansa bırakmamalıyız. Temel kural, güvenlik kurallarını unuttuğunuz veya gözlemlemediğiniz de sonuçlarına maruz kalacağınız zamandır.
Savaş gemileri,Denz Altıları, insansız hava araçları derken son yıllarda dünya denizciliğinin gündem maddelerinin en başına “Otonom Gemiler” konusu oturmuş durumdadır.
Otomasyon teknolojisi ve robotik sistemler, diğer birçok imalat endüstrisi kadar modern gemi inşasının büyük bir parçası haline geliyor. Geleneksel olarak, gemi inşa endüstrisi, büyük gemilerin denize indirilmesi için kaynak, kesme ve boyama gibi görevler ile karşı karşıya kalan büyük bir vasıflı işçi havuzunun emeğine dayanmıştır.
Gemi boyaları ; genel amaçları gemiyi deniz atmosferinin korozif ve yıpratıcı etkisinden korumak olan boyalardır. Deniz kenarında, üzerinde ve içinde yer alan yapıları korumak için kullanılır. Gemi boya uygulamaları, tek bir boya ile yapılmaz. Üç adımdan oluşan bir boyama sistemi uygulanır.
BIMCO’nun verilerine göre, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi gemi inşa sektöründe sözleşmelerin ertelenmesi veya iptal edilmesine ve yeni inşa teslimatlarının ertelenmesine yol açtı.